Home
About Us
Home
/
Our Work
/
/
Mosman Park Residence

Mosman Park Residence

On the edge of the Swan River, the site provides a canvas for a residence that engages with its unique setting. From within, you are immersed in the natural setting and oblivious to the adjoining houses. Material selections of natural stone, timber, glass and soft colours reinforce the natural setting.

Elevated above the street, the first floor provides privacy from the street while providing uninterrupted views from the principal living areas. The lower ground floor is visually defined by solid walls clad with natural stone that anchor the house to its base, providing privacy from the street for both the ground and first floors; enhancing but in sharp contrast to the transparency of the first floor. The roof, supported by four timber clad columns, sits lightly over the glazed first floor, sweeping upwards and outwards to engage with the expanse of the river, bush land and sky views.

The timber columns reinforce the roof line, contain and provide bookends to the glazed formal entry and punctuate the solid ground floor, uniting the entry with the upper floor and reinforcing the direct path of travel to the main living area. The timber-clad columns reinforce the natural material palette and visually integrate with the natural bush setting.

As part of the landscaping, negotiations with relevant authorities allowed landscaping of the reserve additional to the residence, enhancing the immediate environment for both Client and community. The palette of the landscaping was simple, reflecting the design philosophy of the residence.

Project Gallery
Home

Level 1, 9 Havelock Street
West Perth, Western Australia 6005

08 9485 2122

Monday to Friday 8:30 - 5:30

Copyright © 2021 • All Rights Reserved • Paterson Architects